Nu och nyss: Henrik...

Twitter Updates

    Följ mig på Twitter

    torsdag 20 november 2008

    Årets julklapp, en skitviktig iPod-pryl

    Så här års rapporterar alltid Svensk Handel, Svensk Näringsliv och andra insatta om årets julhandel och om årets julklapp. Lika säkert som att de rapporterar är att medierna lyfter fram frågan på bästa plats och i bästa sändningstid.

    Jag har ingen aning om vad som utsetts till årets julklapp men kanske är det den här iPod-prylen.

    Prognoserna i år säger allt ifrån att vi kommer att bromsa köphysterin till att vi kommer att fortsätta att öka inhandlandet. Jag kan inte låta bli att fundera på om det sistnämnda är önsketänkande eller om handlarna försöker skapa en självuppfyllande profetia?

    Kanske funkar det så här:

    • Om de säger att vi kommer att fortsätta storkonsumera julklappar, så kanske vi konsumenter tänker att alla gör det, och då vill vi inte vara sämre så då måste vi också haka på, och då blir det nya rekord även i år.
    • Om de säger att årets julklapp är en TV, så kommer medierna rapportera om det (strålande reklam), och då kanske vi konsumenter tänker att det var en bra idé, och då köper vi en, och då för handlarna rätt.
    Min teori är skissartad men kanske finns det ett uns av sanning. Jag tänker på hur mycket grupppsykologi spelar in på den finansiella krisen och på vad grupptryck kan få folk att göra i liten skala. Vad tror ni?

    Profetior om årets julhandel och årets julklapp får...

    Betyg: * *


    Min blogg är placerad i Göteborg på bloggkartan.se |

    fredag 14 november 2008

    På lunch med Mr Texas Long Horn

    Jag är definitivt en karnivor. Jag väljer alltid kött framför fisk eller fågel så när Texas Long Horn öppnade precis bredvid kontoret blev det en glad överraskning. Jag har inte ätit på någon av kedjans restauranger tidigare, även om den i Linnéstan funnits där i några år. Idag besökte vi restaurangen på Södravägen.

    När vi kommer dit var det fullpackat men turen var med oss och ett borde blev snabbt ledigt. Lokalen (som tidigare inhyste en indisk restaurang) är liten men trevlig. På väggen hänger ett enormt kohuvud med gigantiska horn. Det är enkelt att gissa att det är självaste Mr Long Horn som vakar över oss.

    lunchmenyn hittar vi framför allt hamburgare. Bluecheese bacon burger lockar mig mest även om det var svårt att välja. Om man mot förmodan inte vill ha burgare så finns det några sallader att välja på. Till burgaren får man breda pommes, lite cole slaw och Texas Long Hornes egen ketchup och BBQ-sås.

    Det blir snabbt uppenbart att den nya restaurangen inte räknat med att bli så populär så fort för serveringen går långsamt. Personalen är trevlig vilket väger upp en del och när maten kom blev vi inte besvikna. Portionerna är lagom stora (för en lunch) och min hamburgare är god (100% nötkött). Det har heller inte snålat med osten vilket förstås är den vitala ingrediensen i en Bluecheese burger. Det är inte den godaste burgaren jag ätit men Texas Long HornSödravägen förtjänar ändå...

    Betyg: * * * *


    Min blogg är placerad i Göteborg på bloggkartan.se |

    onsdag 12 november 2008

    Triss i vardagsobservation

    På bloggen Fototriss utses varje vecka ett tema som andra bloggare är välkomna att publicera egna foton till. Denna vecka är temat "Så här ser det ut där jag är idag" och här är mina bidrag.

    Under dagens lunchpromenad tog jag kameran över axeln. I det gråa och regniga Göteborg hade jag bara lust att fota löv i vattenpölar, sönderblåsta parapyer och frusna människor. Kanske var det kamerans närvaro som fick mig att öppna ögonen lite extra. Istället för rusk såg jag en massa minnesväckande, fina och spännande händelser.

    I en butik står en blivande brud och hennes bästa vän. Jag minns min egna vackra brud för drygt två år sen.

    När hösten är kall är det skönt att hålla någon i handen... även om man måste ha handskar på sig.

    Jag minns tydligt hur nervöst det var att lära sig att köra i stan. Den här stackars övningsköraren verkar ha orsakat en seriekrock.

    Betyg: Första gången jag deltog i Fototriss satte jag betyget 5 - för den mycket goda idén. Vill du se alla mina bidrag är det bara att klicka här - Fototrissar av Henrik den Förnuftige


    Min blogg är placerad i Göteborg på bloggkartan.se

    Jag hejjar på seriemördaren!

    Beslutet om att spela in säsong 4 och 5 av tv-serien Dexter visar att jag inte är ensam om att hylla seriemördaren. Eller vad är det vi gör när vi sitter och hoppas att den "trevlige" Dexter inte ska åka fast?

    Jag har precis avslutat säsong två av tv-serien Dexter och jag är mer hooked än någonsin. Michael C. Hall (känd som den homosexuella brodern i Six Feet Under) spelar den sympatiske massmördaren Dexter. På dagarna arbetar han som blodexpert inom rättsmedicin tillsammans med polisen i Miami och på kvällarna mördar och styckar han brottslingar. Det är balansgången mellan den barnkära och trevliga pojkvännen Dexter och det mördande monstret Dexter som gör serien fascinerande. Skaparna har lyckats få oss att verkligen gilla killen trots att han helt uppenbart borde sitta bakom lås och bom... eller vad tycker vi egenligen?

    I serien uppstår då och då situationer där frågan om massmördarens skuld ifrågasätts av både poliskollegor, massmedia och allmänheten. Dexter slår ju bara ihjäl mördare som undkommit lagen - alltså gör han samhället en tjänst... Å andra sidan så gör han heller ingen hemlighet av att han mördar för att han njuter av det. Rätt ställs mot fel, etik och moral ställs på ända och jag gillar det.

    Faktum är att serien är så bra att jag önskar att den tog slut med säsong 2. Det är ytterst få serier som kan hålla hög kvalitet längre än så och jag skulle hata om Dexter skulle behöva död en lång och plågsam död...

    Säsong 1 & 2 av Dexter får...

    Betyg: * * * * *


    Min blogg är placerad i Göteborg på bloggkartan.se |

    tisdag 11 november 2008

    Är Supernanny verkligen superwrong?

    Det här med barnuppfostran är knepigt. Häromdagen såg jag en dokumentär som helt fokuserade på att kritisera Supernanny-konceptets regler, övningar och gränsdragningar. Istället hyllade de 70-talets mer liberala uppfostransmetoder.

    Jag kände mig lite skamsen här jag såg den ena "barnexperten" efter den andra med tårar i ögonen kommenterar bildmaterial från Supernanny-serien. Jag har inte sett många avsnitt men jag minns tydligt att jag tänkte att äntligen får man lite konkreta råd om hur man hanterar en bångstyrig unge. Nu visar det sig att konceptet är helt fel.

    Experterna tog nog inte ordet tortyr i munnen men de var bra nära när Supernannyn berättade om metoden kallad "time out". I korthet går det ut på att när barnet blir helt tokigt ska ska man placera det på en stol eller i ett hörn. Där ska barnet stanna tills dess att det lugnat ner sig. Experterna pratade om återinförandet av skamvrån och debattören visade exempel på hur skolor dragit konceptet allt för långt. Själv blev jag mest konfunderad. Om det är fel att göra så - vad är då rätt? Ibland tycker jag att debattprogrammen gör det för enkelt för sig när det bara väljer att kritisera. Jag önskar att de istället tog upp båda sidor av myntet och gav konkreta exempel på vad de anser är rätt.

    Alla föräldrar som jag känner talar om vikten av att sätta gränser, behovet av att kunna skilja rätt från fel, om trotsåldrar (obs! pluralis) och om situationer då barnen helt flippar ur och när all kontroll är som bortblåst. Min enkla fråga är om Supernanny har fel hur ska man då göra? Ska man försöka resonera med en treåring som ligger på mage och gallskriker mitt i en butik? Ska man "vända andra kinden till" när tvååringen sparkar fyraåringen på smalbenet för femte gången?

    Jag fattar att det mesta går att lösa med god kommunikation och kramar men om det inte gör det, vad gör man då? Snälla ge några konkreta tips till en nybliven pappa som är uppväxt under 70-talet (med både gränser och kramar).

    Debattprogram som bara pekar ut problem utan att komma med konstruktiva förslag får...

    Betyg: * *


    Min blogg är placerad i Göteborg på bloggkartan.se |

    fredag 7 november 2008

    Deezer - din egen radiostation

    Visst låter det underbart! Bara den musiken som du gillar, inga 5 minutersreklamavbrott och framför allt inga tjatiga programledare.

    Att "strömma" musik från nätet är inget nytt men nu börjar tekniken verkligen få ett genombrott tack vare siter som Deezer.com och Spotify.com. Den förstnämnda är helt gratis och de lärde tvistar fortfarande om den är helt laglig. Den senare har en gratisversion men till den måste man få en inbjudan från en befintlig användare. Väljer man att prenumerera så kostar det runt 100 spänn i månaden.

    Jag använder Deezer (eftersom ingen inviterat mig till Spotify än) och tycker att tjänsten funkar ganska bra. Gränssnittet är snyggt men inte helt logiskt. Ljudkvaliteten är lite sisådär men definitivt helt ok för att lyssna på jobbet eller när man är på resande fot.


    Discover !


    Kuriosa: En av föregångarna i denna genren var Pandora.com och de nya siterna liknad den mycket. I alla fall om man ser till funktuionerna. Pandora åkte på rejält med däng och var tvungna att lägga ner i alla länder utom USA (och Kanada, tror jag).

    Betyg: * * * *


    Min blogg är placerad i Göteborg på bloggkartan.se |

    torsdag 6 november 2008

    USA "hyllar" sin nye ledare

    Jag hörde nyligen att en medieforskare i USA gjorde bedömningen att det är lika viktigt för en presidentkandidat att vara med i talkshows som att synas i nyheterna. Det är med andra ord lika många som grundar sitt röstade på vad Letterman och Leno (mfl.) väljer att visa fram som dem som utgår ifrån nyhetsrapporteringen.

    Forskaren trodde dessutom att det på sikt kommer att bli mycket viktigare att kandidaterna har komikerna på sin sida än att de synas i nyheterna...

    Så här hyllar "The Daily Show" USA:s nye ledare. Kanske var det därför han vann...



    Betyg: * *


    Min blogg är placerad i Göteborg på bloggkartan.se |

    onsdag 5 november 2008

    Ingen reklam, tack! Det är emot min religion

    Illustratören Martin Rebas har ett härligt sinne för humor. Det senaste alstret som jag sett är hans version av "ingen reklam-skylten".

    Skylten har blivit mycket vanlig på ytterdörrar och på brevlådor men oftast består den av en slarvigt skriven textsnutt på ett skrynkligt papper. Nu, tack vare Martin, har alla chansen att få en riktigt stilig skylt med ett seriöst men underhållande budskap.

    Se alla förslagen här - min favorit är den här:


    Betyg: * * * * *


    Min blogg är placerad i Göteborg på bloggkartan.se |

    tisdag 4 november 2008

    Klassisk design i ny form

    Bilar är inte mitt största intresse men då och då dyker det upp en modell som jag instinktivt bara gillar. Oftast är det inte de stora vrållyxåken utan bilar som har något utöver det vanliga i form av design, miljövänlighet eller andra finesser.

    När jag gick till jobbet en kylig morgon stod den här fina lilla bilen parkerad längs vägen. Fiat 500 är mindre än Mini Cooper (som jag också gillar) och den påminner starkt om bilarna från 50-talet.

    Runda fina former med detaljer som instrumentpanel och hastighetsmätare i bästa nostalgiska design. Jag gillar när man tar det bästa från förr och skapar något nytt.

    Den nya Fiat 500:s design får...

    Betyg: * * * *

    Fast originalet är nog fortfarande finast.

    Min blogg är placerad i Göteborg på bloggkartan.se Följ min blogg med bloggkoll

    söndag 2 november 2008

    Återuppstånden, himmelsk och högsta

    På bloggen Fototriss utses varje vecka ett tema som andra bloggare är välkomna att publicera egna foton till. Denna vecka är temat "kyrkor" och här är mina bidrag.

    Under andra världskriget förstördes stora delar av Dresden av de allierades bombningar. Bland annat Frauenkirche totalförstördes i februari 1945. Återuppbyggnaden av kyrkan inleddes 1995 (fyra år efter Tysklands enande) och 2005 öppnades dörrarna för allmänheten.

    I den lilla byn Bowmore på ön Islay utanför Skottlands västkust kan man både besöka denna fina rundkyrka och Bowmoredestilleriet. Kom ihåg att det ena inte behöver utesluta det andra men att det är klokt att tänka på ordningsföljden.

    Den här fina vita kyrkan ligger väl kamoflerad i det vintriga landskapet på en av Danmarks högsta punkter - Ejer Bavnehøj (170,35 m). Alla tror att Himmlebjerget (147 m) är den högsta punkten men egentligen är det Møllehøj (170,86 m) .

    Betyg: Första gången jag deltog i Fototriss satte jag betyget 5 - för den mycket goda idén. Vill du se alla mina bidrag är det bara att klicka här - Fototrissar av Henrik den Förnuftige


    Min blogg är placerad i Göteborg på bloggkartan.se |